ΣΤΑΔΙΟ ΣΑΝ ΠΑΟΛΟ - ΝΑΠΟΛΙ - ΙΤΑΛΙΑ (SAN PAOLO STADIUM - NAPOLI - ITALIA E14'11341 N40'49393)


Στάδιο Σάο Πάολο
Πόλη: Νάπολι
Χωρητικότητα: 60.240
Ομάδα: Νάπολι


Το στάδιο Σαν Πάολο βρίσκεται στο Δυτικό προάστιο της Νάπολι, Φουοριγκρότα και είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ιταλία πίσω από το Σαν Σίρο και το Ολίμπικο.

Το Σαν Πάολο αποτελεί την έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Νάπολι και κατασκευάστηκε το 1959, ενώ υπέστη σημαντικά έργα ανακαίνισης το 1989 ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, που φιλοξένησε η Ιταλία. Η σημερινή χωρητικότητα του Σαν Πάολο αγγίζει τις 60.240 θέσεις. Έγινε κυρίως γνωστό για την φιλοξενία του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 μεταξύ Ιταλίας και Αργεντινής. Ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε ζητήσει από τους οπαδούς της Νάπολι να υποστηρίξουν την Αργεντινή. Οι Τιφόζι της Νάπολι, ως απάντηση, ανάρτησαν ένα πανό στο γήπεδο που έγραφε "Μαραντόνα, η Νάπολι σε λατρεύει, όμως η Ιταλία είναι η πατρίδα μας". Οι στιγμές εκείνες ήταν συγκινητικές για τον Μαραντόνα, καθώς το γήπεδο της Νάπολι ήταν το μοναδικό, στη διάρκεια αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ο εθνικός ύμνος της Αργεντίνης δεν αποδοκιμάστηκε. Ο αγώνας έλειξε με σκορ 1–1 και μετά το πέρας και της παράτασης οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Ο Μαραντόνα ήταν αυτός που με δικό του πέναλτι χάρισε τη νίκη-πρόκριση στην Αργεντινή.

Ακόμα κι όταν η Νάπολι αγωνιζόταν στην Σεριε Γ, τη σεζόν 2005–06, πέτυχε να έχει στο Σαν Πάολο, την 3η μεγαλύτερη προσέλευση θεατών στην Ιταλία και μόνο η Μίλαν και η Ιντερ της Σεριε Α να σημειώνουν μεγαλύτερη προσέλευση στην έδρα τους. Στην τελευταία αναμέτρηση της Νάπολι για την σεζόν η προσέλευση άγγιξε τις 51.000, αριθμός που παραμένει μέχρι σήμερα ρεκόρ της Σέριε Γ. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νάπολι έχει καταθέσει αίτημα στην Ιταλική Κυβέρνηση για μετονομασία του γηπέδου σε "Ντιέγκο Μαραντόνα". Ο Αργεντινός μύθος του ποδοσφαίρου βοήθησε την Νάπολι να κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Σέριε Α το 1987 και το 1990, ενώ παραμένει, μέχρι σήμερα, μια εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα στην πόλη του Ιταλικού νότου. Η πρόταση αυτή υπερψήφιστηκε, όμως σημαντικό πρόβλημα σε αυτή την προσπάθεια ήταν η ύπαρξη του Ιταλικού νόμου ο οποίος απαγορεύει σε δημόσια κτήρια να παίρνουν την ονομασία ατόμου, το οποίο δεν είναι πεθαμένο το λιγότερο 10 χρόνια.

Δείτε το στο streetview

Επίσημη Ιστοσελίδα Ομάδας

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia