ΠΙΣΤΑ ΜΟΝΑΚΟ - ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ (GRAND PRIX MONACO - MONTE CARLO E7'25172 N43'44032 )


Το Γκραν Πρι του Μονακό διεξάγεται από το 1929 και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους αγώνες αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ο αγώνας διεξάγεται σε μια στενή πορεία που ορίζεται στους δρόμους του Μόντε Κάρλο, περιλαμβάνει το διάσημο λιμάνι με πολλές αλλαγές στην ανύψωση και κλειστές στροφές καθώς και μια σήραγγα, καθιστώντας τη μία από τις πιο απαιτητικές πίστες στη Φόρμουλα 1. Παρά τις σχετικά χαμηλές μέσες ταχύτητες είναι ένα επικίνδυνο μέρος για αγωνα. Είναι το μοναδικό Γκραν Πρι που δεν τηρεί την εντολή της FIA που ορίζει την ελάχιστη απόσταση ενός αγώνα στα 305 χιλιόμετρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του αγώνα, πλήθος τουριστών συγκεντρώνεται, πλούσιοι και διάσημοι φθάνουν με τα γιοτ τους στο λιμάνι που είναι γεμάτο από θεατές. Τα μπαλκόνια έχουν μετατραπεί σε θέσεις θέασης του αγώνα. Οι διοργανωτές του Γκραν Πρι ψήφισαν επίσημα το ρετιρέ του ξενοδοχείου "Ermanno Palace" σαν την «Καλύτερη θέα του Γκραν Πρι του Μονακό». Ο Γκραχαμ Χιλ ήταν γνωστός ως "ο Κ.Μονακό", λόγω των 5 νικών του στο Μονακό τη δεκαετία του 1960. Αργότερα ο Βραζιλιάνος Άυρτον Σέννα κέρδισε τον αγώνα περισσότερες φορές από κάθε άλλο οδηγό, με 6 νίκες, κερδίζοντας 5 αγώνες διαδοχικά μεταξύ 1989 και 1993. Τη δεκαετία 1984-1993 την κούρσα είχαν κερδίσει μόνο δύο οδηγοί, αναμφισβήτητα οι δυο καλύτεροι οδηγοί στην Φόρμουλα 1 εκείνο το χρονικό διάστημα, ο Γάλλος Άλεν Προστ και ο Βραζιλιάνος Άυρτον Σέννα. Το 1984 ο αγώνας ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση μετά από δυνατή βροχή, ο Άλεν Προστ βρισκόταν στην Pole Position και ο πρωτοεμφανιζόμενος,τότε, Άυρτον Σέννα με την ομάδα της Toleman, μια ομάδα που δεν διεκδίκησε πότε νίκες, στη θέση 18. Μέτα απο εξαιρετική οδήγηση στην βρεγμένη πίστα ο Άυρτον Σέννα βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω απο τον Προστ, λίγους γύρους πριν το τέλος του αγώνα. Συνεχίζοντας την πίεση μείωνε τη διαφορά του με ρυθμό 2 δευτερολέπτων στο γύρο! Όταν ο Άλεν Προστ έκανε σήμα στους αγωνοδίκες να διέκοψουν τον αγώνα...
Το 1992 ο Άυρτον Σέννα πέτυχε την πέμπτη σερί νίκη του στο Μονακό, που ισοδυναμεί με το ρεκόρ του Γκραχαμ Χιλ, ενώ με την έκτη του νίκη στο αγώνα του 1993 έσπασε αυτο το ρεκόρ που κρατούσε χρόνια. Ο Ντέιμον Χιλ, οδηγός αγώνων F1 και γιός του Γκραχαμ Χιλ σχολίασε ότι "Αν ο πατέρας μου ζούσε και βρισκόταν εδώ, αυτός θα είχε συγχαρεί πρώτος τον Άυρτον Σέννα». Αργότερα ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Μίκαελ Σουμάχερ θα κερδίσει και αυτός την κούρσα 5 φορές και θα ισοφαρίσει το ρεκορ του Γκραχαμ Χιλ.

Το Γκραν Πρι του Μονακό θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους αγώνες αυτοκινήτων στον κόσμο, μαζί με το Indianapolis 500 και τις 24 Ώρες του Le Mans σχηματίζουν ένα Triple Crown από τους 3 πιο διάσημους αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο. Ο Γκραχαμ Χιλ είναι ο μόνος οδηγός που έχει συμπληρώσει το Triple Crown, κερδίζοντας και τους τρεις αγώνες! Πλέον ο αγώνας του Μονακό συμπίπτει με εκείνον στην Ινδιανάπολη και δεδομένου ότι οι δύο αγώνες λαμβάνουν χώρα σε αντίθετες πλευρές του Ατλαντικού και αποτελούν μέρος των διαφόρων πρωταθλημάτων, είναι δύσκολο για έναν οδηγό να καταρίψει αυτό το ρεκόρ. Ο Κολομβιανός Χουαν Πάμπλο Μοντόγια ο οποίος κέρδισε το Γκραν Πρι του Μονακό το 2003 και το Indianapolis 500 το 2000 είναι ο μόνος οδηγός που εξακολουθεί να αγωνίζεται και ο οποίος έχει κερδίσει τους 2 από τους 3 αγώνες και είναι ο πιο κοντινός στην ολοκλήρωση του Triple Crown!

Ο αγώνας του Μονακό διεξάγεται πλέον για τρίτη γενιά της βασιλικής οικογένειας του Μονακό: Louis II, Ρενιέ και Αλβέρτου ΙΙ, οι οποίοι είχαν ενα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγώνα, καθώς ενα μεγάλο μέρος των εσόδων του πριγκιπάτου προέρχεται από τους τουρίστες που προσελκύονται από το ζεστό κλίμα και το διάσημο καζίνο, αλλά το Μονακό είναι επίσης και ένας φορολογικός παράδεισος και σπίτι για πολλούς εκατομμυριούχους, μεταξύ των οποίων και πολλοί οδηγοί της Φόρμουλα 1.Το 2010 ανακοινώθηκε ότι μια συμφωνία 10 ετών είχε επιτευχθεί, κρατώντας τον αγώνα στο καλεντάρι της F1 τουλάχιστον μέχρι το 2020. Το μήκος της πίστας που έχει ορισθεί είναι 3,340χλμ και το μήκος του αγώνα 260,520χλμ και ολοκληρώνεται σε 78 γύρους. Ο αγώνας για τη σεζόν του 2016, έχει προγραμματισθεί στις 29 Μαίου.

Δείτε το στο χάρτη: