ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΥΜΠΙΚΟ - ΡΩΜΗ - ΙΤΑΛΙΑ (STADIO OLIMPICO - ROME - ITALY E12'27163 N41'56035)


Στάδιο Ολύμπικο
Πόλη: Ρώμη
Χωρητικότητα: 72.481
Ομάδα: Ρόμα


Το Στάδιο Olimpico είναι η κύρια και μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και βρίσκεται μέσα στο  αθλητικό συγκρότημα Foro Italico βόρεια της πόλης. Είναι περιουσιακό στοιχείο της Ιταλικής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έδρα των club της Serie A Λάτσιο και Ρόμα. Το στάδιο ξαναχτίστηκε για το Παγκόσμιο Κυπελλο FIFA World Cup 1990 και φιλοξένησε τον τελικό, έχει φιλοξενήσει επίσης άλλους τέσσερις τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Εκτός από το ποδόσφαιρο το γήπεδο χρησιμοποιείται από την ιταλική εθνική ομάδα ράγκμπι και είναι το εθνικό στάδιο στίβου της Ιταλίας.

Σε όλη την ιστορία του το στάδιο Olimpico έχει υποστεί αρκετές σημαντικές αναδιαρθρώσεις. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1927, τότε ονομαζόταν Stadio del Cipressi, μια πλήρη ανακαίνιση έγινε το 1937 αφού σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου του Μουσολίνι και μετα τον πόλεμο μετονομάστηκε σε Foro Italico. Τον Δεκέμβριο του 1950 υπήρχε σχέδιο για ένα γήπεδο με μια πιο σύνθετη δομή από εκείνη που ήδη υπήρχε, έτσι το 1951 μετά απο εργασίες η χωρητικότητα αυξήθηκε σε περίπου 100.000 με το ονομα του πλέον να είναι Stadio dei Centomila. Το 1960 που ανακαινίστηκε ξανά για τους Ολυμπιακούς αγώνες μετονομάστικε σε Olimpico, όνομα που φέρει μέχρι και σήμερα. Αναδιάρθρωση του γηπέδου έγινε και το 1990 για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξαιτίας αυτού του έργου το 1989 οι ομάδες Λάτσιο και Ρόμα χρησιμοποίησαν για έδρα τους το Stadio Flaminio. Το Olimpico κατεδαφίστηκε εντελως και ξαναχτίστηκε, επεκτάθηκε και η νέα έκδοση του είχε 82.911 θέσεις, έτσι έγινε το δεύτερο σε χωρητικότητα στάδιο στην Ιταλία πίσω από το San Siro του Μιλάνου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 το Stadio Olimpico φιλοξένησε πέντε αγώνες της Ιταλικής εθνικής ομάδας και τον τελικό μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και Αργεντινής που βρήκε την Δυτική Γερμανία νικήτρια με 1-0. Μετα την ανάπλαση του 1990, στις 22 Μαΐου του 1996 το Stadio Olimpico φιλοξένησε τον τελικό του UEFA Champions League μεταξύ της Γιουβέντους και του Ajax.


Το 2007 μια έρευνα επανασχεδιασμού του γηπέδου βρήκε σύμφωνη την UEFA για φιλοξενία του τελικού του 2009 UEFA Champions League, το έργο εκτελέστηκε και ολοκληρώθηκε το 2008, υπήρξαν βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας, προσαρμογή των αποδυτηρίων και της αίθουσας Τύπου, πλήρης αντικατάσταση των καθισμάτων, εγκατάσταση υψηλής ευκρίνειας οθόνων LED, μερική αφαίρεση των πλέξιγκλας μεταξύ των φιλάθλων και μείωση των θέσεων με τρέχουσα χωρητικότητα 73.261. Οι ενέργειες αυτές επέτρεψαν το Stadio Olimpico να χαρακτηριστεί ως ενα στάδιο κατηγορίας UEFA Elite.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia