ΣΙΓΚΝΑΛ ΙΝΤΟΥΝΑ ΠΑΡΚ "ΒΕΣΤΦΑΛΕΝ ΣΤΑΝΤΙΟΝ" - ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (SIGNAL IDUNA PARK "WESTFALENSTADION"- DORTMUND - GERMANY E7'27072 N51'29345)


Signal Iduna Park
Πόλη: Ντορτμουντ
Χωρητικότητα: 81.260
Ομάδα: Ντόρτμουντ

Το Westfalenstadion είναι ενα ποδοσφαίρικο γήπεδο στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας και η έδρα της Borussia Dortmund. Το γήπεδο επισήμως ονομάζεται Signal Iduna Park απο τη χορηγία της ασφαλιστικής εταιρίας που έχει πάρει τα δικαιόματα ονομασίας και έχει διάρκεια έως το 2021. Με συνολική χωρητικότητα 81.260 είναι το μεγαλύτερο στάδιο της Γερμανίας. Η UEFA το αξιολόγησε ως γήπεδο 5 αστέρων.

Η παλαιότερη ονομασία Westfalenstadion προέρχεται από την περιοχή της πρώην πρωσικής επαρχίας της Βεστφαλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και εξελέγη το καλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου από το γνωστό περιοδικό "Times" για την περίφημη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της Ντορτμουντ σ αυτό.

Η χωρητικότητα για το πρωτάθλημα είναι 80.720 (για όρθιους και καθιστούς) και στους διεθνής αγώνες 65.718 (μόνο για καθίστούς). Πρόκειται για το μεγαλύτερο στάδιο της Γερμανίας και το 7ο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη, καθώς και το 3ο μεγαλύτερο γήπεδο σαν έδρα ένος Ευρωπαϊκού συλλόγου (πίσω από το Camp Nou και το Santiago Bernabeu). Το γήπεδο έχει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην συμμετοχή, την περίοδο 2004-2005, με συνολικά 1.354.000 οπαδούς, το ίδιο γήπεδο έσπασε αυτό το ρεκόρ τη σεζόν 2011-2012 με 1.370.000 θεατές! Οι τιμές των ετήσιων εισιτηρίων διαρκείας υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Είναι παγκοσμίος φημησμένο για την έντονη ατμόσφαιρα του, το μουσείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ βρίσκεται στο εσωτερικό του γηπέδου. Το στάδιο φιλοξένησε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 και του 2006. Φιλοξένησε επίσης το 2001 τον τελικό του Κυπέλλου UEFA.


Τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου για την Ντόρτμουντ έγιναν τη δεκαετία του 1960 καθώς προέκυψε η ανάγκη να επεκταθεί και να ανακαινίστεί η τότε έδρα της, το στάδιο Rote Erde ("Στάδιο Red Land"). Μετά την ιστορική νίκη στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1966, που η Ντόρτμουντ ήταν η πρώτη γερμανική ομάδα που κέρδισε έναν Ευρωπαϊκό τίτλο, κατέστη σαφές ότι το στάδιο Rote Erde ήταν πάρα πολύ μικρό λόγο της αύξησης του αριθμού των υποστηρικτών της ομάδος. Η πόλη του Ντόρτμουντ ωστόσο δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει ένα νέο γήπεδο και τα ομοσπονδιακά όργανα δεν ήταν πρόθυμα να βοηθήσουν. Τελικα στις 2 Απριλίου του 1974 το όνειρο έγινε πραγματικότητα, η Ντόρτμουντ είχε και επίσημα την έδρα της στο Westfalenstadion.


Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia