ΑΝΦΙΛΝΤ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΑΓΓΛΙΑ (ANFIELD - LIVERPOOL - ENGLAND W2'57388 N53'25509)


Ανφιλντ
Πόλη: Λίβερπουλ
Χωρητικότητα: 45.276
Ομάδα: Λίβερπουλ

Το Ανφιλντ είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και έδρα της Λίβερπουλ, εχει χωρητικότητα 45.276 θεατών καθιστώντας το 7ο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Η προσέλευση ρεκόρ των 61.905 θεατών έγινε σε έναν αγώνα μεταξύ Λίβερπουλ και Wolverhampton Wanderers το 1952. Το Ανφιλντ κατασκευάστηκε το 1884 και αρχικά ήταν η έδρα της Εβερτον ώς το 1891, πριν μετακινηθεί στο Γκούντισον Παρκ, ενώ έγινε η έδρα της Λίβερπουλ από την ίδρυσή της το 1892. Το Ανφιλντ ανήκε αρχικά σε έναν ιδιότη, φίλο της Έβερτον που εκείνο τον καιρό έπαιζε στην Priory Road και είχε ανάγκη από ένα νέο χώρο, ετσι δάνεισε τον αγωνιστικό χώρο στο σύλλογο, με αντάλλαγμα ένα μικρό ενοίκιο. Ο πρώτος αγώνας στο Ανφιλντ ήταν μεταξύ Έβερτον και Earlestown στις 28 Σεπτεμβρίου 1884, τον οποίο η Έβερτον κέρδισε 5-0. Κατά τη διάρκεια της θητείας της Εβερτον στο γήπεδο 8.000 και πλέον θεατές παρακολουθούσαν τακτικά τους αγώνες, αν και το γήπεδο ήταν σε θέση να φιλοξενίσει μέχρι 20.000 θεατές, πραγμα που κατά καιρούς γινόταν. Η Έβερτον βελτιώθηκε γρήγορα σαν ομάδα και έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια του Ανφιλντ τη σεζον 1890-1891.


Το 1892 οι διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση του Ανφιλντ κλιμακώθηκαν, σε μια διαμάχη που κορυφώθηκε με την κίνηση της Εβερτον να μεταφερθεί στο Γκούντισον Παρκ. Το Ανφιλντ είχε μείνει ένα άδειο γήπεδο και έτσι αποφάσιστηκε η δημιουργία ενός νέου συλλόγου για να το χρησιμοποιήσει. Η νέα ομάδα ονομάστηκε Liverpool FC και ο πρώτος αγώνας του συλλόγου στο Ανφιλντ ήταν ένα φιλικό μπροστά σε 200 άτομα την 1η Σεπτεμβρίου 1892 κατά της Ρόδεραμ Τάουν που η Λίβερπουλ κέρδισε 7-1. Μετά την κατάκτηση του Β' πρωταθλήματος απο την Λίβερπουλ το 1906 ένας νέος χώρος χτίστηκε κατά μήκος του Walton Breck, ο τοπικός δημοσιογράφος Ernest Edwards ο οποίος ήταν αθλητικός συντάκτης των εφημερίδων "Λίβερπουλ" και "Καθημερινή" βάφτισε τον χώρο "Spion Kop" ο οποιος πήρε το όνομά του από ένα διάσημο λόφο στη Νότια Αφρική, όπου ένα τοπικό σύνταγμα είχε υποστεί βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολεμου το 1900 καθώς ο Βρετανικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας κορυφή του λόφου, περισσότερα από 300 άτομα είχαν πεθάνει, πολλοί απ'αυτούς από το Λίβερπουλ.

Το γήπεδο παρέμεινε το ίδιο μέχρι το 1928, όταν η Kop επανασχεδιάστηκε και επεκτάθηκε για να κρατήσει 30.000 θεατές, όλοι όρθιοι. Πολλά γήπεδα στην Αγγλία είχαν περίπτερα με το όνομά της Spion Kop, η οποία άλλαξε μετα την έκθεση Taylor που απαιτούσε οι χώροι όρθιων σε ποδοσφαιρικά γήπεδα να τεθουν εκτός νόμου μετά την καταστροφή του Hillsborough το 1989 όπου ο συνοστισμός οδήγησε στο θάνατο 96 οπαδoύς της Λίβερπουλ. Το Kop ξαναχτίστηκε το 1994 μετά από τις συστάσεις της έκθεσης Taylor και έγινε καθήμενων και η χωρητικότητα της εξέδρας ήταν σημαντικά μειωμένη με 12.390 θέσεις. Το μνημείο του Hillsborough είναι πάντα στολισμένο με λουλούδια και αφιερώματα στους 96 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις 15 Απριλίου του 1989 όταν στο Λίβερπουλ ετοιμαζόταν για τον ημιτελικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Γήπεδο της Σέφιλντ, στο κέντρο του μνημείου υπάρχει μια φλόγα που σημαίνει ότι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Τα σχέδια για την αντικατάσταση Anfield με ένα νέο γήπεδο 60.000 θέσεων σε παρακείμενες οδούς του Stanley Park άρχισαν το 1971. Τα σχέδια αυτά αναθεωρήθηκαν απο την ιδιοκτησία του Tom Hicks και George Gillett και μετά την εξαγορά της Λίβερπουλ από το Fenway Sports Group το 2010 οι ιδιοκτήτες έχουν εγκαταλείψει το προτεινόμενο νέο γήπεδο στο Stanley Park, προτιμώντας αντ 'αυτού την ανάπλαση και επέκταση του Ανφιλντ. Τον Απρίλιο του 2014 η Liverpool FC υπέγραψε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με Δημοτικό Συμβούλιο του Λίβερπουλ για την ανάπλαση της γύρω περιοχής του Anfield, αυτό θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την ανακαίνιση του γηπέδου. Η ανάπλαση θα είναι αξίας περίπου 260.000.000 £. Η Λίβερπουλ αργότερα αποκάλυψε σχέδια για την επέκταση του γηπέδου, την αύξηση της χωρητικότητας κατά 8.250 θέσεις η οποία θα δώσει στο Ανφιλντ συνολική χωρητικότητα 58.000.


Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia