ΠΙΣΤΑ ΣΑΝΓΚΑΗΣ - ΚΙΝΑ (CHINESE GRAND PRIX - SHANGHAI INTERNATIONAL CIRCUIT - SHANGHAI - CHINA E121'13245 N31'20080 )


Το Κινεζικό Γκραν Πρι λαμβάνει χώρα στο "Shanghai International Circuit", στο Jiading της Σαγκάης. Το σιρκουί ολοκληρώθηκε το 2004 και ήταν ίσως το πιο ακριβό, αφου κόστισε 240.000.000$.
Το όραμα ενός Κινεζικού Γκραν Πρι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Κινεζική κυβέρνηση κατασκεύασε ένα σιρκουί στην πόλη της Zhuhai, στη νότια Κίνα. Το "Zhuhai International Circuit" προστέθηκε προσωρινά στο καλεντάρι της F1 το 1999, αλλά η πίστα δεν πληρούσε ορισμένες προδιαγραφές της FIA και ο αγώνας αφαιρέθηκε. Ωστόσο μετά απο νέες προσπάθιες το 2002 ανακοινώθηκε ότι το ολοκαίνουργιο "Shanghai International Circuit", σχεδιασμένο απο τον Hermann Tilke*, είχε υπογράψει συμβόλαιο 7 ετών με την F1, για τη φιλοξενία του Κινέζικου Γκραν Πρι, αρχομένης από το 2004 μέχρι και το 2011. Το Κινεζικό Γκραν Πρι και συνάμα ο πρώτος αγώνας F1 στην Κίνα, έκανε το ντεμπούτο του στις 26 Σεπτέμβρη του 2004 και κερδήθηκε από τη Ferrari και τον Ρούμπενς Μπαρικέλο. Η επόμενη χρονιά του 2005 ήταν και ο τελικός γύρος του πρωταθλήματος, νικητής ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Φερνάντο Αλόνσο που έδωσε και τον τίτλο των κατασκευαστών στη Renault. Το 2006 το Κινέζικο Γκραν Πρι κερδήθηκε από τον Γερμανό 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλήτη της F1 Μίκαελ Σουμάχερ, αυτή ήταν και η τελευταία νίκη του στη F1. Αργότερα το 2011, όταν και έληγε η σύμβαση για το Κινέζικο Γκραν Πρι, μετά απο πολλά προβήματα επιτεύχθει νέα συμφωνία για τη φιλοξενία του στο "Shangai International Circuit" έως το 2017. To σιρκουί έχει μήκος 5,451χλμ και ο αγώνας 305,066χλμ που ολοκληρώνεται σε 56 γύρους. Το Κινέζικο Γκραν Πρι για την αγωνιστική χρονιά του 2016 έχει προγραμματισθεί στις 17 Απριλίου.

Δείτε το στο χάρτη:



* O Hermann Tilke είναι Γερμανος σχεδιαστής σιρκουί, απο τους λίγους αναγνωρισμένους της FIA και ο μόνος που του ανατίθεται ο σχεδιασμός νέων σιρκουί με F1 προδιαγραφές. Σχεδίασε τον μετασχηματισμό του Νίρμπουργκρινγκ και του Χόκενχαιμ στη Γερμανία, του Όστερινγκ στην Αυστρία, της Βαρκελόνης στην Ισπανία, του Φούτζι Σπίτγουεί στην Ιαπωνία κ.α. Επίσης σχεδίασε εξ ολοκλήρου όλες τις νέες πίστες τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Ασία και την Ανατολική Ευρώπη όπως της Σεπανγκ στη Μαλαισία, του Μπαχρέην στα ΗΑΕ, της Σανγκάης στην Κίνα,  της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, της Βαλένθια στην Ισπανία, της Μάριν Μπέι στη Σινγκαπούρη, της Γιας Μάριν στο Άμπου Ντάμπι, της Κορέας, της Μπουντ στην Ινδία, του Όστιν στο Τέξας, του Σότσι στη Ρωσσία κ.α.