ΕΜΙΡΕΪΤΣ ΣΤΑΝΤΙΟΥΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ (EMIRATES STADIUM - LONDON - ENGLAND E0'06308 N51'33185)


Emirates Stadium
Πόλη: Λονδίνο
Χωρητικότητα: 60.355
Ομάδα: Arsenal

Το Στάδιο Emirates είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Holloway του Λονδίνου, στην Αγγλία και η έδρα της Arsenal. Με χωρητικότητα 60.355 το Emirates είναι το 3o μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αγγλία μετά το Wembley και το Old Trafford της Manchester United.


Σε απάντηση προς την καταστροφή του Hillsborough τον Απριλίου του 1989, μια έρευνα για την ασφάλεια του πλήθους σε αθλητικές εγκαταστάσεις ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1990, η έκθεση Taylor συνέστησε τον περιορισμό της χωρητικότητας των γηπέδων κατά 15% και σε όλες τις κερκίδες έπρεπε να τοποθετηθούν καθίσματα. Οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων, για να εξυπηρετήσουν τα υπάρχοντα χρέη της Αρσεναλ και οι χαμηλοι αριθμοί προσέλευσης, αναγκάσαν την ομάδα να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μεγαλύτερου γηπέδου, έτσι το 1997 Ο σύλλογος ήθελε να προσελκύσει περισσότερους θεατές και οικονομικά να ανταγωνιστεί με τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Αγγλία. Η Manchester United είχε μια αύξηση στις εισπράξεις της από 43,9 εκατομμύρια λίρες το 1994 σε 87,9 εκατομμύρια λίρες το 1997, λόγω της επέκτασης του Old Trafford. Η αρχική πρόταση της Άρσεναλ για την ανοικοδόμηση και αύξηση της χωρητικότητας του Highbury συνάντησε αποδοκιμασίες από τους κατοίκους της περιοχής, αφού απαιτούσε την κατεδάφιση 25 γειτονικών σπιτιών. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η ομάδα εγκατέλειψε τελικά το σχέδιό της.

Τον Ιανουάριο του 1998 η Arsenal διερευνεί τη δυνατότητα μετεγκατάστασης στο στάδιο Wembley και έκανε μια προσφορά για να αγοράσει το γήπεδο δύο μήνες αργότερα. Ωστόσο η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και το Αγγλικό Εθνικό Στάδιο ήταν αντίθετοι στην προσφορά της Άρσεναλ, δηλώνοντας ότι αυτό θα βλάψει την υποψηφιότητα της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, αν και η FIFA το αρνήθηκε αυτό. Μέχρι το τέλος της σεζόν 1997-98 η προσφορά αποσύρθηκε και το Wembley αγοράστηκε από την Football Association. Το γήπεδο, όμως υποδέχτηκε την Αρσεναλ για όλους τους αγώνες του UEFA Champions League,τις σεζον 1998-1999 και 1999-2000 και απέκτησε δεσμούς έδρας.


Η Άρσεναλ εξέτασε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου γηπέδου στο Ashburton Grove το Νοέμβριο του 1999, στη βιομηχανική περιοχή κοντα στο Highbury. Η κίνηση αυτή βρήκε αντίθετα τα μέλη του Συνδέσμου Ανεξάρτητων υποστηρικτων της Αρσεναλ, Arsenal Supporters (AISA), οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα περιβαλλοντικά θέματα. Επτά μήνες μετά την εφαρμογή του σχεδιασμού που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2001, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων ήταν κατά του καθεστώτος, με 2.133 κατοίκους αρωητικούς και 712 θετικούς. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2001, ο σύλλογος με μια νέα δημοσκόπηση των κατοίκων του Islington διαπίστωσε ότι το 70% ήταν υπέρ, και έλαβε και την υποστήριξη της Δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον. Έτσι το συμβούλιο του Islington ενέκρινε τα σχέδια της Άρσεναλ στις 10 Δεκεμβρίου 2001. Η κατασκευή του γηπέδου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2004, η Emirates Airline ανακοινώθηκε ως ο κύριος χορηγός του νέου γηπέδου με κόστος 390 εκατομμύρια λίρες, το σταδιο ολοκληρώθηκε τον Αυγουστο του 2005 και εγκαινιάστηκε επίσημα από τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, την 26η Οκτωβρίου του 2006. Θεωρείται από πολλούς ως σημείο αναφοράς για το κορυφαίο πρωτάθλημα της Αγγλίας, αλλα και στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός του έρχετε σε ρήξη με το παραδοσιακό "αγγλικό στυλ" των γηπέδων της Αγγλίας, η εστίαση του στην στην απόλαυση των θεατών σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στον μελλοντικό σχεδιασμό των γηπέδων! Με το Emirates η Άρσεναλ αύξησε τα έσοδα της κατά 111%, η υψηλή ζήτηση για τα VIP εισιτήρια, καθώς και ο σχετικός πλούτος των οπαδών της Αρσεναλ στο Λονδίνο κάνει τα έσοδα απο τα εισητήρια να είναι τόσο υψηλά σχεδόν όπως τα έσοδα από το σύνολο του σταδίου του Highbury!

Δείτε το Emirates στο streetview

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia