ΣΤΑΔΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (STADIO NEAS SMIRNIS - NEA SMIRNI ATTIKIS - GREECE E23'42345 N37'56355)


Το Στάδιο Νέας Σμύρνης γνωστό και ως Γήπεδο Πανιωνίου, κτίστηκε το 1939, επεκτάθηκε σε διάφορες περιόδους και ανακαινίστηκε το 2003. Βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Ιωάννου Χρυσοστόμου 1, τέσσερα χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας και αποτελεί έδρα του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ..



Το Στάδιο Νέας Σμύρνης ανήκει στον ερασιτέχνη Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. και έχει χωρητικότητα 11.700 θεατών.  Από το 1922 που ξεριζώθηκε από τη Σμύρνη, ο Πανιώνιος στεγαζόταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εν τω μεταξύ άρχισε σιγά σιγά να δημιουργείται η Νέα Σμύρνη, το προάστιο που στέγασε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, στο πολεοδομικό σχέδιο του οποίου είχε προβλεφθεί χώρος για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Παρά την ίδρυση από το 1928 του ΑΟ Ν. Σμύρνης, του μετέπειτα γνωστού Μίλωνα, τελικά αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στάδιο για τη μεταφορά και στέγαση του Πανιωνίου, του ιστορικού συλλόγου της Σμύρνης, που είχε καταφέρει να επιβιώσει από τη λαίλαπα της καταστροφής και της προσφυγιάς. Το Νοέμβριο του 1937, σε κοινή συνεδρίαση, το Δ.Σ. του Πανιωνίου υπό τον πρόεδρο Δημητρό Καραμπάτη και το συμβούλιο της τότε Κοινότητας Ν. Σμύρνης υπό τον κοινοτάρχη Αθ. Καρύλλο, συμφώνησαν να μεταφερθεί ο σύλλογος στη Νέα Σμύρνη και όρισαν ως χώρο ανέγερσης του Γυμναστηρίου έκταση 18,3 στρεμμάτων νότια του Ασύλου Άγιος Ανδρέας. Έτσι, μπήκαν οι βάσεις για τη μεταφορά του σωματείου στη συνοικία, όπου είχαν εγκατασταθεί από το 1926 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Στις 26 Φεβρουαρίου 1938 δημοπρατείται η έκταση και αμέσως αρχίζει η διαμόρφωση του χώρου σε στάδιο με στίβο, κουλουάρ κλπ. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Πανιώνιος διοργανώνει στο δικό του γυμναστήριο τους Λαϊκούς Αγώνες Εργαζομένων, τους οποίους είχε καθιερώσει για την αναζήτηση νέων αθλητικών ταλέντων. Τον ίδιο μήνα γίνεται η θεμελίωση των εγκαταστάσεων του σταδίου, διαστάσεων 170x110 μ., στο οποίο προβλέπεται ποδοσφαιρικό γήπεδο διαστάσεων 105x70 μ. Το 1939 κτίζονται τα αποδυτήρια, έγινε περιμάντρωση και άλλα έργα. Έτσι το επόμενο έτος ο σύλλογος μεταφέρεται στο Στάδιο Πανιωνίου, όπως ονομάστηκε. Στα τέλη του καλοκαιριού του 1940 πραγματοποιούνται για πρώτη φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα έσοδα των οποίων προσφέρονται για την επισκευή του τορπιλισμένου πλοίου "Έλλη". Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940 τελούνται τα επίσημα εγκαίνια. Έτσι ο πανηγυρικός εορτασμός της 50ετίας του συλλόγου, τον βρίσκει εγκατεστημένο σε δικό του σπίτι, έτοιμο για νέο ξεκίνημα. Οι εξέδρες κτίστηκαν σταδιακά. Από τη δεκαετία του ’70 είχαν σχήμα πετάλου με τη νότια πλευρά να είναι άχτιστη. Αργότερα η χαμηλή εξέδρα της βόρειας πλευράς που στηριζόταν σε χωματένιο ανάχωμα αφαιρέθηκε για να γίνουν άλλες εγκαταστάσεις και χτίστηκε διώροφη εξέδρα στο νότιο πέταλο. Έτσι πάλι απέκτησε σχήμα πέταλου με άχτιστη τη βόρεια πλευρά. Μετά τους σεισμούς του 1999 η διώροφη εξέδρα στο νότιο πέταλο δεν χρησιμοποιείται λόγω της κακής κατάστασης του άνω διαζώματος. Το 2003 κατασκευάστηκε νέο σκέπαστρο πάνω από τη δυτική κερκίδα. Από το 2009 στους ποδοσφαιρικούς αγώνες καθιερώθηκε το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Πριν την τοποθέτηση των καθισμάτων η χωρητικότητα του σταδίου ήταν περίπου 20.000 θεατές. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών είναι 20.950 άτομα και σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1974, στον αγώνα πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής: Πανιώνιος-Παναθηναϊκός. Επίσης, τη δεκαετία του '70 είχαν σημειωθεί προσελεύσεις άνω των 20.000 και σε άλλους σημαντικούς αγώνες. Σήμερα η χωρητικότητα του Σταδίου είναι 11.700 καθημένων θεατών. Με τη νέα του χωρητικότητα στο γήπεδο σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών (sold out) σε σημαντικούς αγώνες που έδωσε ο Πανιώνιος, όπως με τη Λάτσιο την άνοιξη του 1999 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τη Μπαρτσελόνα για το β΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003 και με τον Παναθηναϊκό το φθινόπωρο του 2008 για το πρωτάθλημα, ένα από τα πρώτα ματς του Άλβαρο Ρεκόμπα με τον Πανιώνιο.

Δείτε το στο χάρτη:


Προβολή EARTHLOCATIONS WORLD MAP BY PAUL AGGELAKIS σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΠΗΓΗ: Wikipedia