ΠΙΣΤΑ ΑΛΜΠΕΡΤ ΠΑΡΚ - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (AUSTRALIAN GRAND PRIX - ALBERT PARK CIRCUIT - MELBOURNE - VICTORIA - AUSTRALIA E144'58127 S37'51025 )


Το Αυστραλιανό Γκραν Πρι έχει πραγματοποιηθεί 80 φορές απο το 1928, περισσότερες απο κάθε άλλο Γκραν Πρι και σήμερα διεξάγεται στην πίστα του Άλμπερτ Παρκ στη Μελβούρνη.

Το Αυστραλιανό Γκραν Πρι απο το 1985 και για 10 χρόνια λάμβανε χώρα στο σιρκουί της Αδελαϊδας, στη Νότια Αυστραλία μέχρι τη σεζόν του 1995, όπου και μετακόμισε στην Μελβούρνη το 1996 και έγινε απο τότε ο πρώτος αγώνας, της κάθε σεζόν, του παγκοσμίου πρωταθλήματος F1, με εξαίρεση το 2006 και το 2010. Τα χρόνια που η διεξαγωγή του Αυστραλιανού Γκραν Πρι γινόταν στην Αδελαΐδα, ήταν ο τελευταίος αγώνας κάθε έτους. Ήταν γνωστό ως ενα προκλητικό, απαιτητικό και δύσκολο σιρκουί 3,78 χιλιομέτρων και η πρώτη Pole Position το 1985 ανήκε στον Βραζιλιάνο Άυρτον Σέννα, επίσης ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Αυστριακός Νίκι Λάουντα, αγωνίστηκε στον τελευταίο του αγώνα στην Αδελαίδα, όταν τα φρένα του μονοθεσίου του τον πρόδωσαν και συνετρίβει σε έναν τοίχο της πίστας.

Το 1989 όταν το Αυστραλιανό Γκραν Πρι ήταν το τελευταίο της σεζόν,  πριν τον αγώνα ξέσπασε καταιγίδα και ο Άλεν Προστ δεν ήθελε να ξεκινήσει τον αγώνα. Ηταν 2 εβδομάδες μετά το Ιαπωνικό Γκραν Πρι στη Σουζούκα, όπου ο Προστ συνετρίβη και ο Σέννα τερμάτισε 1ος. Ο αγώνας καθυστέρησε και υπήρχαν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει. Ο Σέννα είχε την Pole Position και όταν τελικά δόθηκε εκκίνηση άρχισε αμέσως μια ακραία και γρήγορη οδήγηση που μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου ήταν 9 ολόκληρα δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο! ...και μέχρι το τέλος του τρίτου γύρου, ο Άυρτον ήταν 23 δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο!! Αλλά ακόμη και με ένα τέτοιο τεράστιο προβάδισμα ο Σέννα συνέχισε να πιέζει τον εαυτό του στα άκρα, λαμβάνοντας πολύ τολμηρές πιθανότητες ακόμα και για τη ζωή του. Η κυριαρχία του στη F1 σήμαινε γι αυτόν ότι έπρεπε να πάρει ρίσκα που οι περισσότεροι άλλοι οδηγοί δεν θα έπερναν. Κατεβαίνοντας την ευθεία ο Βραζιλιάνος οδηγός βρέθηκε πίσω απο τον Βρετανό Μάρτιν Μπραντλ που τον έριχνε ήδη ενα γύρο όταν και τυφλώθηκε από τον χοντρό ψεκασμό νερού. Χτυπώντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου του Μπραντλ, ο Σέννα έσκισε τον αριστερό μπροστινό τροχό του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Το 1990 στην ίδια πίστα ο Σέννα κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών, όταν την ίδια ώρα υπήρχε διαμάχη με τον Προστ να αρνήται να λάβει μέρος στην ετήσια φωτογραφία των οδηγών στο τέλος της σεζόν με όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές παρόντες, ήταν ακόμη θυμωμένος και δεν ήθελε να εμφανίζεται σε φωτογραφίες μαζί με τον Σέννα μετά το Γκραν Πρι της Ιαπωνίας.
Σέννα & Προστ το 1993 στην Αδελαίδα
Τον αγώνα του 1991 κέρδισε και πάλι ο Βραζιλιάνος, ενώ ο αγώνας του 1993 βρήκε τον Σένα να κερδίζει και πάλι στον τελευταίο του αγώνα με τη McLaren, μπροστά απο τον Άλεν Προστ που αγωνίστηκε με Williams στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, πριν αποσυρθεί. Ο Σένα αγκάλιασε τον αντίπαλό του Άλεν Προστ στο βάθρο. Το 1994 τον αγώνα κέρδισε ο Ντέιμον Χιλ, ενώ ο Νάιτζελ Μάνσελ επέστρεψε στην F1 στη θέση του εκλιπόντος Άυρτον Σέννα. H κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ότι ο αγώνας θα μετακόμιζε σε μία νέα, εκσυγχρονισμένη πίστα στο Άλμπερτ Παρκ στη Μελβούρνη τη σεζόν του 1996. Έτσι 401.000 άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο για τον πρώτο αγώνα του 1996, αριθμός ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ. Έτσι το Αυστραλιανό Γκραν Πρι απο τελευταίος αγώνας της σεζόν έγινε πρώτος και ως εκ τούτου το ντεμπούτο πολλών οδηγών. Ο Ζακ Βιλνέβ έκανε το ντεμπούτο του σε Γκραν Πρι, το πρώτο έτος της Μελβούρνης, το 1996 και έγινε ένας από τους 3 πιλότους που εξασφάλισαν την Pole Position στην παρθενική τους εμφάνιση σε Γκραν Πρι! Άλλα ονόματα που έκαναν ντεμπούτο στη Μελβούρνη είναι ο Φερνάντο Αλόνσο, ο Κίμι Ράικονεν, ο Λιούις Χάμιλτον και ο Αυστραλός Μαρκ Γουέμπερ. Το Αυστραλιανό Γκραν Πρι θα παραμείνει στη Μελβούρνη τουλάχιστον μέχρι το 2020. Το μήκος της πίστας της Μελβούρνης είναι 5,303χλμ και το μήκος του αγώνα 307,574χλμ που ολοκληρώνεται σε 58 γύρους. Ο αγώνας για το 2016 έχει ορισθεί στις 20 Μαρτίου και είναι και πάλι ο εναρκτήριος της αγωνιστικής σεζόν του 2016.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη: