ΠΙΣΤΑ ΣΟΤΣΙ - ΡΩΣΙΑ (RUSSIAN GRAND PRIX - SOCHI CIRCUIT - RUSSIA Ε39'57149 Ν43'24141 )


Το Ρωσικό Γκραν Πρι για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1, λαμβάνει χώρα στο σιρκουί που φτιάχτηκε γύρω από το Ολυμπιακό Πάρκο, της πόλης Σότσι.
Τα σχέδια για να φιλοξενηθεί η F1 στη Ρωσία ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με ένα προτεινόμενο σιρκουί στην Μόσχα για ενα Γκραν Πρι Σοβιετικής Ένωσης. Ο αγώνας είχε συμπεριληφθεί σε ένα προσωρινό σχέδιο για τη σεζόν 1983, αλλά η γραφειοκρατία εμπόδισε να διεξαχθεί. Ο Μπέρνι Εκκλεστον συνέχισε την προσπάθειά του να οργανώσει έναν αγώνα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα αλλα η Ουγγαρία έγινε η πρώτη κομμουνιστική χώρα που φιλοξένήσε ένα Γκραν Πρι. Το 2001 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενεργώντας ως πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προσωπική του υποστήριξη στο έργο "Pulkovskoe Ring" κοντά στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, αλλά ο αγώνας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μια άλλη προσπάθεια έγινε το 2003 με το συμβούλιο της Μόσχας να έγκρινει ενα σχέδίο για την κατασκευή ενός σιρκουί στη Βόρεια Περιφέρεια της Μόσχας, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά από μια διαφωνία επί της εμπορικής σύμβασης.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 αποκαλύφθηκε ότι οι εργασίες άρχισαν για ενα σιρκουί που βρίσκεται στην πόλη Φεντουκίνο, περίπου 77χλμ μακριά από τη Μόσχα. Η πίστα είχε σχεδιαστεί από τον Χέρμαν Τιλκ για να φιλοξενήσει αγώνες F1 αλλα και Moto GP. Το σχέδιο να φιλοξενήσει η Ρωσία ενα Γκραν Πρι ήταν κοντά. Σε αντίθεση με το "Pulkovskoe Ring" και την πίστα στη Βόρεια Μοσχα, το σιρκουί στο Φεντουκίνο είχε ολοκληρωθεί. Το 2012 φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα GT1 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, οχι όμως ενα Γκραν Πρι.
 
Στις 14 Οκτωβρίου του 2010 και μετά από αρκετές δεκαετίες προβλημάτων ο Μπέρνι ¨Εκκλεστον ανακοινώνει επίσημα ότι η Ρωσική πόλη Σότσι, η οποία ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, θα φιλοξενήσει το νέο Ρώσικο Γκραν Πρι F1 για τη σεζόν 2014, αλλα και για τα 7 επόμενα χρόνια. Το μήκος της πίστας του Σότσι είναι 5,848χλμ και το μήκος του αγώνα 309,732χλμ και ολοκληρώνεται σε 53 γύρους. Ο αγώνας για το 2016 έχει προγραμματιστεί στις 1 Μαίου.

Δείτε το στο χάρτη: