ΣΤΑΔΙΟ ΓΚΟΥΝΤΙΣΟΝ ΠΑΡΚ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΑΓΓΛΙΑ (GOODISON PARK STADIUM - LIVERPOOL - ENGLAND N53'26205 W2'57595)


Γκούντισον Παρκ
Πόλη: Λίβερπουλ
Χωρητικότητα: 39.572
Oμάδα: Έβερτον

Το Γκούντισον Παρκ βρίσκεται στο Λίβερπουλ, της Αγγλίας, είναι ενα απο τα παλαιότερα γήπεδα του κόσμου και η έδρα της Έβερτον απο το 1892. Το γήπεδο είναι χτισμένο σε κατοικημένη περιοχή, 3χλμ από το κέντρο της πόλης του Λίβερπουλ. Έχει υποστεί πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις κατα την πάροδο των ετών και σήμερα έχει χωρητικότητα 39.572 θεατές.


Το γήπεδο έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα παιχνίδια σε κορυφαίο επίπεδο, από κάθε άλλο γήπεδο στην Αγγλία και τον μέγιστο αριθμό απο αγώνες πρωταθλήματος, αφού η Premier League ιδρύθηκε το 1992 και η Έβερτον αγωνίζεται σ αυτή από το 1954. Ο σύλλογος απο τη δημιουργία του δεν έχει αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία μόνο 4 σεζόν και έχει υποβιβαστεί 2 φορές, το 1930 και το 1951.

Η Εβερτον εγκαταστάθηκε στο Γκουντισον Παρκ, όταν αποχώρησε απο το Άνφιλντ και η μετεγκατάσταση της ήταν μία από τις πρώτες περιπτώσεις ομάδας που μετέβει σε νέο γήπεδο για χρηματικό όφελος. Η Έβερτον έπαιζε αρχικά στο γήπεδο Στάνλευ Παρκ και το 1882 οι ιδιοκτήτες του γηπέδου ζήτησαν από την ομάδα να εγκαταλείψει τη γη τους, επειδή η κοσμοσυροή ήταν μεγάλη, θορυβώδης και δημιουργούσε προβλήματα. Έτσι η Έβερτον μετακόμισε στο κοντινό Άνφιλντ και έπαιξε εκεί για 8 χρόνια, από το 1884 μέχρι και το 1892. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ομάδα έγινε επαγγελματική, αγωνίστηκε στο FA Cup, έγινε ιδρυτικό μέλος της Football League και κέρδισε το πρώτο της πρωτάθλημα στο Ανφιλντ τη σεζόν 1890-91, επίσης έγινε η πρώτη ομάδα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που εισαγάγει τα δύχτια στα τέρματα! Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 1891, υπήρξε μια διαμάχη σχετικά με το μέλλον της ομάδας και την αγορά του γηπέδου του Άνφιλντ, όπως και για το ποσό ενοικίασης του γηπέδου. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, η Έβερτον αποχαιρέτησε το Άνφιλντ, αφήνοντας στον ιδιοκτήτη του ένα άδειο γήπεδο. Κατά συνέπεια αυτός δημιούργησε την δική του ποδοσφαιρική ομάδα, τη Λίβερπουλ, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Άνφιλντ. Οι σύλλογοι της Έβερτον και της Λίβερπουλ, έχουν διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων και του τι πραγματικά συνέβη τότε.

Το νέο γήπεδο της Έβερτον, το Γκούντισον Παρκ, πήρε το όνομά του απο την παραπλήσια λεωφόρο, Goodison Road. Ήταν το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου της Αγγλίας, με κερκίδες στις 3 πλευρές. Το γήπεδο άνοιξε επίσημα στις 24 Αυγούστου του 1892, την ίδια μέρα που εγκαινιάστηκε και το Σέλτικ Παρκ, το γήπεδο της Σέλτικ, στην Σκωτία! Ο πρώτος αγώνας στο νέο γήπεδο έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1892 μεταξύ της Έβερτον και της Μπόλτον και έληξε με σκορ 4-2. Σε μια συνέλευση του συλλόγου το 1895, αποφασίστηκε η αγορά του Γκούντισον Παρκ και αναφέρεται οτι η Έβερτον αγόρασε το γήπεδο 650£ λιγότερες από την τιμή του Άνφιλντ, είχε περισσότερη έκταση και 25% μεγαλύτερη χωρητικότητα απο το Άνφιλντ! Με την πάροδο των ετών αρκετές αλλαγές και προεκτάσεις έγιναν στο γήπεδο και το πρώτο φωτιζόμενο παιχνίδι έγινε στις 9 Οκτωβρίου του 1957, όταν η Έβερτον φιλοξένησε τη συμπολίτισσα της Λίβερπουλ μπροστά σε 58.771 θεατές. Τέσσερις πυλώνες, ύψους 56μ ο καθένας, είχαν εγκατασταθεί πίσω από κάθε γωνιά του γηπέδου. Το πρώτο σύστημα θέρμανσης αγωνιστικού χώρου στο Αγγλικό ποδόσφαιρο εγκαταστάθηκε στο Γκούντισον Παρκ το 1958, με 30χλμ ηλεκτρικών καλωδίων κάτω από την επιφάνεια του γηπέδου. Η Έβερτον επίσης ήταν ο πρώτος σύλλογος που τοποθέτησε ηλεκτρονικό πίνακα στην Αγγλία, στις 20 Νοεμβρίου του 1971. Σε εκείνο τον αγώνα η Έβερτον νίκησε την Σαουθάμπτον με σκορ 8-0, με τον πίνακα να μην έχει χώρο να εμφανίσει τα ονόματα των σκόρερ!
 
Η Έβερτον γιόρτασε τα 100 χρόνια του Γκούντισον Παρκ με ένα παιχνίδι εναντίον της Γερμανικής Γκλάντμπαχ τον Αύγουστο του 1992. Μετά την έκθεση Τέιλορ το 1990, στον απόηχο της καταστροφής του Χίλσμπορο, στα Αγγλικα γήπεδα έπρεπε να τοποθετηθούν καθίσματα και ο αγώνας της Έβερτον εναντίον του Λούτον, τον Μάιο του 1991 ήταν ο τελευταίος με όρθιους θεατές. Αργότερα τοποθετήθηκαν τα καθίσματα και το Γκούντισον Παρκ έγινε πλέον χωρητικότητας 39.572 καθίμενων θεατών. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Έβερτον αναζητούσε ενα νέο γήπεδο. Τα σχέδια για μια πιθανή μετεγκατάσταση αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1996, όταν ο τότε πρόεδρος της ομάδας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει ένα νέο γήπεδο 60.000 θέσεων, με αναδιπλούμενη οροφή στο Λίβερπουλ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ήταν έτοιμο τη σεζόν 2005-06. Ωστόσο, τα σχέδια ακυρώθηκαν το 2003, για οικονομικούς λόγους. Μετά από αυτό, η ομάδα έκανε σχέδια να μετακινηθεί στο στάδιο Κίρκμπι, ακριβώς έξω από την πόλη. Το σχέδιο αυτό έφερε διχασμο μεταξύ των οπαδών και του συλλόγου. Φίλοι της Έβερτον αγωνίστηκαν εναντίον της διοίκησης, που κινήθηκε 2 φορές προς ένα νέο γήπεδο και το 2007 ιδρύθηκε ενας σύνδεσμος που ονομάζόταν "Κρατήστε την Έβερτον στην πόλη μας", στόχος του οποίου ήταν να κρατήσει την Έβερτον μέσα στο Λίβερπουλ. Έτσι το σχέδιο μετακίνησης της έδρας απορρίφθηκε το 2009.

Η Έβερτον έχει αγωνιστεί τα περισσότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια σε κορυφαίο επίπεδο, από κάθε άλλο σύλλογο στην Αγγλία, έχει 8 αγωνιστικές σεζόν περισσότερες από την ομάδα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, την Άστον Βίλα! Συνεπώς και το Γκούντισον Παρκ έχει φιλοξενίσει τα περισσότερα παιχνίδια σε κορυφαίο επίπεδο από κάθε άλλο γήπεδο στην Αγγλία! Μέχρι την επέκταση του Ολντ Τράφορντ το 1996, το Γκούντισον Παρκ κατείχε το ρεκόρ μεγαλύτερης προσέλευσης και η Έβερτον είχε έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους προσέλευσης θεατών στην Αγγλία. Ρεκόρ εισητηρίων έγινε στον αγώνα εναντίον της Λίβερπουλ, στις 18 του Σεπτέμβρη του 1948, αφου κόπηκαν 78.299, ενώ αρνητικό ρεκόρ έγινε στο παιχνίδι εναντίον της Μίλγουολ, στις 20 Δεκεμβρίου του 1988, με 3.700 εισητήρια. Τα περισσότερα γκολ που μπήκαν σε ένα ματς, στο Γκούντισον Παρκ, είναι 12, αυτό συνέβη σε 2 παιχνίδια της Έβερτον, το πρώτο έναντι της Σέφιλντ Γουένσντει που έληξε με σκορ 9-3, το 1931 και το δεύτερο έναντι της Πλίμουθ που έληξε με σκορ 8-4, το 1954. Στο Γκούντισον Παρκ δημιουργήθηκε και το ρεκόρ μεγαλύτερης συμμετοχής σε ποδόσφαιρο γυναικών το 1920, το οποίο κράτησε  92 χρόνια, μέχρι την 31 Ιουλίου του 2012! Ήταν στις 26 του Δεκέμβρη του 1920, όταν στο γήπεδο φιλοξενήθηκε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας γυναικών που παρακολούθησαν 53.000 θεατές! Η υψηλή προσέλευση σε αυτό το παιχνίδι είχε ως αποτέλεσμα, το ποδόσφαιρο γυναικών να απαγορεύτει από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για 50 χρόνια, καθώς θεωρούσαν ότι απειλεί το ποδόσφαιρο ανδρών! Η απαγόρευση αυτή άρθηκε το 1970.

Το Γκούντισον Παρκ φιλοξένησε 5 παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της διοργάνοσης είχε σχεδιαστεί έτσι που αν η Αγγλία έφτανε στον ημιτελικό, ο αγώνας θα διεξαγόταν στο Γκούντισον Παρκ. Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή άλλαξε το γήπεδο, με την Αγγλία τελικά να παίζει στον ημιτελικό με την Πορτογαλία, στο Στάδιο Γουέμπλεϊ! Η Πορτογαλία του Eusebio έμεινε εκτός τελικού, σκοράροντας 9 γκολ, 6 εκ των οποίων στο Γκούντισον Παρκ. Ο Eusebio αργότερα δήλωνε ότι «Το Γκουντισον Παρκ είναι το καλύτερο γήπεδο που έχω αγωνιστει στη ζωή μου». To Γκουντισον Παρκ χρησιμοποιείται και ως χώρος για γάμους, αφου αρκετοί οπαδοί της ομάδας προτιμούν να παντρευτούν εκεί. Επίσης περισσότερες από 800 στάχτες οπαδών έχουν ταφεί στο γήπεδο και από το 2004 ο σύλλογος πρέπει να απορρίπτει περαιτέρω αιτήσεις για ενταφιασμό, αφου δεν υπάρχει χώρος. Ο Τόμι Λόουτον ήθελε οι στάχτες του να είναι διάσπαρτες στο Γκουντισον Παρκ, αλλά ο γιος του επέλεξε να τις δωρίσει στο μουσείο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αφου το μέλλον του Γκούντισον Παρκ είναι αβέβαιο. Δίπλα στο Γκούντισον Παρκ υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Λουκά, που έχει ταυτιστεί με την ομάδα και η Έβερτον δεν αγωνίζεται νωρίς τις Κυριακές, ώστε να επιτρέπει στους πιστούς να εκκλησιάζονται. Αρκετοί πρώην παίκτες της Έβερτον κηδεύτηκαν εκεί. Η εκκλησία είναι ορατή κατά τη διάρκεια ζωντανών τηλεοπτικών μεταδόσεων των αγώνων απο το Γκούντισον Παρκ.

Η Έβερτον είναι μια από τις αρχαιότερες Αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ιδρύθηκε το 1878 με το αρχικό όνομα St. Domingo FC, μετά από επιθυμία των κατοίκων της ενορίας του Αγ. Δομίνικου να ασχοληθούν με κάποιο σπορ. Μέτα από ένα χρόνο η ομάδα μετονομάστηκε σε Έβερτον και σήμερα έχει μια τεράστια βάση οπαδών και είναι χαρακτηριστικό είναι ότι στους εντός έδρας αγώνες γεμίζουν περίπου το 95% του γηπέδου! Οι υποστηρικτές της είναι γνωστοί και ως Εβερτόνιανς! Η μεγαλύτερη αντίπαλος της Έβερτον είναι η συμπολίτισσα της , Λίβερπουλ! Το παιχνίδι μεταξύ τους αποκαλείτε "το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ", από την περιοχή που εδρεύουν οι δύο ομάδες, πολλές φορές το παιχνίδι αποκαλείται και "φιλικό ντέρμπι" καθώς αντίθετα με άλλα ποδοσφαιρικά παιχνίδια είναι ίσως το μοναδικό που οι οπαδοί των 2 ομάδων μπορούν να βρίσκονται στην ίδια κερκίδα, Πολλές φορές η κάμερα έχει εστιάσει στο ασυνήθιστο φαινόμενο, οπαδού μιας ομάδας να πειράζει τον οπαδό της άλλης ομάδας μετά από ένα γκολ! Το παρατσούκλι της Έβερτον είναι "τα ζαχαρωτά", το οποίο υπάρχει από την εποχή που η Έβερτον μετακόμισε στο Γκούντισον Παρκ. Η πιθανότερη αιτία προέλευσης είναι μάλλον από ένα μαγαζί, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν κοντά στο γήπεδο και πουλούσε ένα ζαχαρωτό τις ημέρες των αγώνων που λεγόταν "Έβερτον μάιντ".

Δείτε το στο streetview

Επίσημη Ιστοσελίδα της ομάδας

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia