ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (KAFTANZOGLIO STADIUM - THESSALONIKI E22'58002 N40'37325 )


Το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι η έδρα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Η ανέγερση του γηπέδου ξεκίνησε το 1956 με δωρεά του ιδρύματος Λυσίμαχου Καυταντζόγλου, ενός διακεκριμένου διπλωμάτη και νομικόύ παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυταντζόγλου, θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη της Αθήνας, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο. Ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυταντζόγλου, ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η περηφάνια του Λυσίμαχου Καυταντζόγλου για τον παππού του τον ώθησε να αφήσει την περιουσία του για την ανέγερση μνημείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τον Μακεδονικό Αγώνα. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1960 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία της βασιλικής οικογένειας. Όλοι πίστευαν, και δικαιώθηκαν, ότι το νέο στάδιο θα έδινε εντυπωσιακή ώθηση στον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη στις 6 Νοεμβρίου του 1960, στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 1960-61, Θερμαϊκός - Ηρακλής 1–2. Μέχρι το 1982, το Καυταντζόγλειο ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας, δεδομένου ότι η χωρητικότητά του ξεπερνούσε τις 45.000 θέσεις. Το 2000 έγινε μια μικρή ανακαίνιση με τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και έτσι η χωρητικότητα του μειώθηκε στις 28.200 θέσεις. Από το 2002 μέχρι το 2004 το στάδιο ήταν κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έτσι αποτέλεσε, μαζί με το Παγκρήτιο, το Παμπελοποννησιακό και το Πανθεσσαλικό, μία από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν εκτός Αττικής. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή χρησιμοποιεί το Καυταντζόγλειο ως έδρα από το 1960, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα και από τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στο Καυτανζόγλειο το ετήσιο Ολυμπιακό Μίτινγκ Στίβου. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Τριανδρία, ενώ είναι αρκετά εύκολη η πρόσβαση σ' αυτό.

Το ρεκόρ θεατών στο Καυτανζόγλειο Στάδιο είναι 51,235, σε αγώνα για την Α΄Εθνική Κατηγορία, μεταξύ του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού με σκορ 1-0, το 1971. Το Καυτανζόγλειο είχε επιλεγεί από την ΟΥΕΦΑ το 1973 ώστε να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της χρονιάς εκείνης, όπου η Μίλαν νίκησε με σκορ 1–0 την Λιντς. Στο γήπεδο επίσης διεξήχθησαν δύο τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας, το 1970 και το 2008.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia