ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΝΤ ΤΡΑΦΟΡΝΤ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ - ΑΓΓΛΙΑ (OLD TRAFFORD STADIUM - MANCHESTER - ENGLAND W2'17290 N53'27465 )


Στάδιο Ολντ Τράφορντ
Πόλη: Μάντσεστερ
Χωρητικότητα:
Ομάδα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το Στάδιο Ολντ Τράφορντ βρίσκεται στην πόλη του Μάντσεστερ και είναι η έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φέρει επίσης και το προσωνύμιο "Θέατρο των Ονείρων" που του έδωσε ο πρώην αστέρας και νυν διοικητικό στέλεχος της συλλόγου, Μπόμπι Τσάρλτον. Το γήπεδο είναι η η έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1910, πλην μιας οκτάχρονης απουσίας από το 1941 έως το 1949 έπειτα από βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Την περίοδο εκείνη οι Κόκκινοι Διάβολοι –όπως συχνά αποκαλείται η Γιουνάιτεντ– μοιράζονταν το γήπεδο Μέιν Ροόυντ με τη συμπολίτισσα και αιώνια αντίπαλο Μάντσεστερ Σίτι. Το Ολντ Τράφορντ έχει χωρητικότητα 76.000 θεατές, τη δεύτερη μεγαλύτερη απ όλα τα γήπεδα στην Αγγλία, μετά το Στάδιο Γουέμπλεϊ. Επίσης τα 2 αυτά γήπεδα έχουν εκτιμηθεί από την UEFA ως 5 αστέρων, δηλαδή είναι κατάλληλα για τη διεξαγωγή τελικών Champions League. Πριν το 1902, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν γνωστή ως Νιούτον Χιθ και αγωνιζόταν στο γήπεδο Μπανκ Στριτ. Αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκές και αφού ο σύλλογος είχε φτάσει στα όρια της πτώχευσης, αναδιαρθρώθηκε οικονομικά, μετονομάστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και υπήρξαν επαρκείς πόροι για την κατασκευή νέου γηπέδου.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, το νέο γήπεδο θα είχε χωρητικότητα 100.000 ατόμων, τελικά όμως περιορίστηκε στις 80.000 που και αυτή δεν προσεγγίστηκε. Κόστισε 90.000 λίρες, με καθίσματα στη νότια κερκίδα, η οποία διέθετε και σκέπαστρο. Τα σχέδια έγιναν από το διάσημο Σκωτσέζο αρχιτέκτονα Άρτσιμπαλντ Λιτς, ο οποίος είχε σχεδιάσει και πολλά άλλα γήπεδα σε Σκωτία και Αγγλία. Η κατασκευή του Όλντ Τράφορντ ολοκληρώθηκε το 1909 και ο πρώτος αγώνας ήταν ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ, που έληξε με σκορ 4-3 υπέρ των φιλοξενουμένων. Το ρεκόρ θεατών στο Όλντ Τράφορντ δεν σημειώθηκε σε αγώνα της Γιουνάιτεντ, γεγονός σπάνιο για γήπεδο βρετανικού συλλόγου, αλλά στον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στους Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς και τη Γκρίμσμπι Τάουν, στις 25 Μαρτίου του 1939,  τον οποίο παρακολούθησαν 76.962 θεατές. Εάν ωστόσο η ανάπτυξη του γηπέδου συνεχιστεί μελλοντικά, το ρεκόρ θα καταρριφθεί σε αγώνα του συλλόγου. Ο βομβαρδισμός κατά διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, την 11η Μαρτίου 1941, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου και ιδιαίτερα την κύρια κερκίδα. Παρά το γεγονός ότι ξαναχτίστηκε το 1949, για σχεδόν 10 χρόνια δεν είχε διεξαχθεί παιχνίδι πρωταθλήματος στο Ολντ Τράφορντ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλίας. Έχει κατακτήσει 20 φορές το Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, 11 φορές το Κύπελλο Αγγλίας και 19 φορές το Community Shield, με όλες τις κατακτήσεις να αποτελούν ρεκόρ για το Αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ έχει κατακτήσει και 4 Λιγκ Καπ. Σε διεθνές επίπεδο έχει κατακτήσει 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 1 παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, με συλλόγους φίλων σε πολλές χώρες. Πέρα από τις πολλές αθλητικές επιτυχίες, η ομάδα δημιούργησε μεγάλες συμπάθειες λόγω του αεροπορικού δυστυχήματος του Φεβρουαρίου 1958 στο Μόναχο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 8 ποδοσφαιριστές της. Ήταν μια φουρνιά ταλαντούχων παικτών, με μέσο όρο ηληκίας τα 24 χρόνια, που ήταν γνωστοί ως Οι Μπέμπηδες του Μπάσμπι.

Δείτε το στο streetview

Επίσημη Ιστοσελίδα του σταδίου

Δείτε το στο χάρτη


ΠΗΓΗ:Wikipedia