ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΣΤΑΓΙΑ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ (MESTALLA STADIUM - VALENCIA - SPAIN W0'21295 N39'28285 )


Στάδιο Μεστάγια
Πόλη: Βαλένθια
Χωρητικότητα: 55.000
Ομάδα: Βαλένθια

Το στάδιο Μεστάγια βρίσκεται στη Βαλένθια της Ισπανίας, είναι η έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Βαλένθια και έχει χωρητικότητα 55.000 θέσεις. Είναι γνωστό για τις απότομες κερκίδες του, αλλα και ως ένα γήπεδο με μια από τις πιο εκφοβιστικές ατμόσφαιρες, για την αντίπαλη ομάδα, σε όλη την Ευρώπη.

Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου του 1923, με μια φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στην Βαλένθια και την Λεβάντε. Η χωρητικότητα του τότε ήταν 17.000 θεατές και τα επόμενα χρόνια ο σύλλογος αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις πρώτες εργασίες διέυρυνσης. Έτσι το 1927 η χωρητικότητα του σταδίου αυξήθηκε στους 25.000 θεατές. Δυστυχώς, αργότερα το γήπεδο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου, αφού χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα επόμενα χρόνια, μετα τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, η ομάδα επισκεύασε το γήπεδο και έφερε σ αυτό τον πρώτο τίτλο, το κύπελλο Copa del Rey του 1941! Στη δεκαετία του 1940 η Βαλένθια ήταν μια υπερδύναμη στο ανανεωμένο γήπεδο Μεστάγια, κερδίζοντας 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Τα χρόνια αυτα των επιτυχιών βοήθησαν την ομάδα να συνεχίσει την ανανέώση και επέκταση του σταδίου Μεστάγια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 οι συνεχείς εργασίες και ανακαινίσεις έφτασαν το γήπεδο να έχει χωρητικότητα 45.500 θεατών και φωτισμό.

Στα χρόνια της δεκαετίας του 1960 στο στάδιο Μεστάγια λαμβαναν χώρα σημαντικά παιχνίδια των κορυφαίων Ευρωπαικών διοργανώσεων. Από το 1969 η ονομασία του σταδίου άλλαξε σε "Στάδιο Τζίνερ", ως φόρος τιμής, στον πιο συμβολικό πρόεδρο του συλλόγου Luis Casanova Giner, που τόσες επιτυχίες είχε φέρει. Η αλλαγή αυτή διήρκεσε 25 χρόνια, όταν το 1994, ο ίδιος ο Luis Casanova Giner απαίτησε να επανέλθει το προηγούμενο όνομα "Στάδιο Μεστάγια". Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Βαλένθια για πρώτη φορά συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και έκανε το ντεμπούτο της στο Κύπελλο UEFA, με πρόεδρο πλέον τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και σταρ έκεινης της εποχής Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ενω στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η διοίκηση του συλλόγου είχε αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο της μετακίνησης του σταδίου Μεστάγια στα προάστια της πόλης. Εκείνη την εποχή η Βαλένθια κατέκτησε το Copa del Rey του 1979, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης του 1980 και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 1981!

Το στάδιο Μεστάγια, εκτος απο Ευρωπαικούς αγώνες, Σούπερ Καπ, αγώνες πρωταθλήματος και τελικούς Copa Del Rey, φιλοξένησε και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Η πρώτη φορά ήταν το 1925, ενω στη συνέχεια το στάδιο είχε επιλεχθεί και ως έδρα της εθνικής για τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1982. Το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, όλοι οι αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, έγιναν στο στάδιο Μεστάγια! Στα χρόνια μετά το 2000 η Βαλένθια ήθελε να κανει πράξη το "Νέο Μεστάγια" χωρητικότητας 61.500 θεατών. Τα σχέδια για το νέο γήπεδο παρουσιάστηκαν στις 10 Νοεμβρίου του 2006 και οι εργασίες ξεκίνησαν στην περιοχή του Benicalap τον Άυγουστο του 2007, ολοκληρώνοντας μόνο τη βασική δομή σκυροδέματος του σταδίου, αλλα σταμάτησαν λόγο της οικονομικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2009. Το κόστος του νέου σταδίου εκτιμάται μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός του περιελάμβανε ένα φουτουριστικό εξωτερικό, επενδυμένο με αλουμίνιο.

Μετά απο απραξία 4 χρόνων περίπου, στις 12 Δεκεμβρίου του 2011, ο σύλλογος της Βαλένθια ανακοίνωσε ότι το νέο γήπεδο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 περίπου χρόνια, αλλά η συμφωνία με την εταιρία που ανέλαβε τη συνέχιση των εργασιών δεν τηρήθηκε. Επανασχεδιασμός του σταδίου έγινε το 2013 και προέβλεπε μείωση της χωρητικότητας, αλλαγή του υπόγειου πάρκινγκ και της περίτεχνης πρόσοψης του σταδίου, λόγο του κόστους, όμως η επανέναρξη των εργασιών δεν ξεκίνησε ποτέ.

Δείτε το στο streetview

Επίσημη Ιστοσελίδα Ομάδας 

Δείτε το στο χάρτη:

 

Δείτε στο χάρτη το "Νέο Μεστάγια" που χτίζεται Βόρεια της πόλης:



ΠΗΓΗ:Wikipedia