ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ - ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ - ΑΓΓΛΙΑ (STADIUM OF LIGHT - SUNDERLAND - ENGLAND W1'23177 N54'54519 )


Σταδιο του Φωτός
Χωρητικότητα: 49.000
Ομάδα: Σαντερλαντ
Πόλη: Σάντερλαντ

Το Στάδιο του Φωτός βρίσκεται στο Σάντερλαντ της Αγγλίας και είναι η έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Σάντερλαντ. Έχει χωρητικότητα 49.000 θεατές, και είναι το 6ο μεγαλύτερο Αγγλικό γήπεδο ποδοσφαίρου και το 5ο μεγαλύτερο της Πρέμιερ Λιγκ.

Μετά την έκθεση Τέιλορ τον Ιανουάριο του 1990, η Σάντερλαντ ήταν υποχρεωμένη να μετατρέψει το Ρόκερ Πάρκ σε ένα γήπεδο με καθίσματα, αλλά αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο, λόγο του σχεδιασμού του. Έτσι από το 1991, η διοίκηση της Σάντερλαντ άρχισε να ερευνά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε ένα νέο γήπεδο. Το 1995, η ομάδα υπέβάλε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός γηπέδου στον πρώην χώρο του ανθρακωρυχείου, το οποίο είχε κλείσει το Δεκέμβριο του 1993. Η περιοχή, στη βόρεια όχθη του ποταμού Wear, ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα, μακρυά, από το Ρόκερ Παρκ και κοντά στο κέντρο της πόλης. Στις 13 Νοεμβρίου του 1995 η διοίκηση της Σάντερλαντ ανακοίνωσε ότι είχαν εγκριθεί τα σχέδια για το νέο γήπεδο, χωρητικότητας 34.000 θέσεων. Η εταιρεία που είχε κατασκευάσει και το Άμστερνταμ Αρίνα ανέλαβε να χτίσει το νέο γήπεδο με αρχικό κόστος 15.000.000 £. Η αρχική χωρητικότητα αναθεωρήθηκε εκ νέου στις αρχές του 1997 και το στάδιο ολοκληρώθηκε στην ώρα του, με χωρητικότητα 42.000 θεατές. Ο σχεδιασμός του σταδίου επιτρέπει πιθανή επέκταση της χωρητικότητας του σε 63.000 θεατές, αν και είναι γνωστό ότι το στάδιο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 84.000 θεατές!

Κατά την κατασκευή του, το γήπεδο, δεν είχε κάποια επίσημη ονομασία και ήταν γνωστό ως το "Νέο Ρόκερ Παρκ". Το όνομά του "Stadium of Light" επιλέχθηκε συμβολικά και ως φόρος τιμής στους εργαζομένους του ορυχείου της περιοχής, που βγαίνουν από το σκοτάδι στο φως και πολλοί απ' αυτούς είναι οπαδοί της Σάντερλαντ. Γι αυτό και ένας λαμπτήρας ορυχείου κοσμεί το εκδοτήριο του σταδίου, δίπλα στο γήπεδο. Τα εγκαίνια του Σταδίου του Φωτός έγιναν στις 30 Ιουλίου του 1997 από τον Πρίγκιπα Ανδρέα, με τα συγκροτήματα U2 και Status Quo στη σκηνή. Μετά την τελετή η Σάντερλαντ έπαιξε ένα φιλικό παιχνίδι εναντίον του Άγιαξ. Η Βόρεια κερκίδα επεκτάθηκε το 2000 με σκοπό την επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου στους 49.000 θεατές, κοστίζοντας στην ομάδα επιπλέον 7.000.000 £, καθιστώντας το τελικό κόστος του γηπέδου στις 23.000.000 £. Η Σάντερλαντ γιόρτασε τη 10η επέτειο του γηπέδου με ένα φιλικό εναντίον της Γιουβέντους, στις 6 Αυγούστου του 2007. Το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στο Στάδιο του Φωτός, είναι 48.353 θεατές, στις 13 Απριλίου 2002, όταν η Σάντερλαντ αγωνίστηκε με την Λίβερπουλ. Η χαμηλότερη προσέλευση φιλάθλων έγινε σε αγώνα πρωταθλήματος, όταν 22.167 θεατές, παρακολούθησαν την Σάντερλαντ εναντίον της Γουίγκαν στις 2 Δεκεμβρίου του 2003.

Η Σάντερλαντ ιδρύθηκε το 1879 ως Σάντερλαντ εντ Ντίστρικτ Τίτσερς από τον Τζέιμς Άλαν, δάσκαλο στο οικοτροφείο του Χέντον και υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες προπολεμικά, όταν και κατέκτησε τους περισσότερους τίτλους της, ενώ μέχρι σήμερα είναι η 6η Αγγλική ομάδα σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Σήμερα η Σάντερλαντ είναι μία από τις πλουσιότερες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο. Το 2014 η αξία της αποτιμόταν στα 93 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την στην 31η θέση διεθνώς! Το 1881 η ομάδα μετονομάστηκε σε Σάντερλαντ και το 1885 το κλαμπ έγινε επαγγελματικό. Ο Τζέιμς Άλαν εγκατέλειψε το 1888 το δημιούργημά του, λόγω της αποστροφής του προς τον επαγγελματικό αθλητισμό. Στην αρχή η Σάντερλαντ συμμετείχε σε τοπικές διοργανώσεις και το Κύπελλο Αγγλίας. Τον Απρίλιο του 1889 νίκησε την πρωταθλήτρια της Φούτμπολ Λιγκ, Πρέστον Νορθ Εντ και καθώς η δημοφιλία της ομάδας μεγάλωνε, αιτήθηκε τη συμμετοχή της στη Φούτμπολ Λιγκ. Προσφέρθηκε μάλιστα να καλύψει όλα τα έξοδα ταξιδίων, όλων των ομάδων της Λίγκας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Η προσφορά αυτή έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να γίνει δεκτή στη Λίγκα, αντικαθιστώντας τη Στόουκ Σίτι, εκ των ιδρυτών της Φούτμπολ Λιγκ.

Τη δεύτερη χρονιά της στη Φούτμπολ Λιγκ, η Σάντερλαντ κέρδισε τον τίτλο, με πέντε βαθμούς διαφορά από την Πρέστον Νορθ Εντ. Η επιτυχία επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά, με το δεύτερο κατά σειρά τίτλο πρωταθλήματος.
Το 1894-95 κατέκτησε το τρίτο της πρωτάθλημα σε 4 χρόνια, μετά το οποίο αντιμετώπισε τη Χαρτ οφ Μιντλόθιαν, πρωταθλήτρια της Σκωτίας. Το παιχνίδι έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου 1895 και θεωρήθηκε ως ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, καθώς οι σκωτσέζικες ομάδες θεωρούντο τότε μαζί με τις αγγλικές οι καλύτερες παγκοσμίως. Η Σάντερλαντ επικράτησε με σκορ 5-3 και ονομάστηκε άτυπη πρωταθλήτρια κόσμου! Το 1901-02 η Σάντερλαντ κέρδισε το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και πάλι το 1913. Το έκτο πρωτάθλημα της Σάντερλαντ, ήρθε τη σεζόν 1935-36. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο, νικώντας με 3-1 την Πρέστον Νορθ Εντ στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Σε όλη την ιστορία της, η Σάντερλαντ έχει χρησιμοποιήσει 7 γήπεδα ως έδρα. Έχει κερδίσει 6 φορές το Αγγλικό Πρωτάθλημα, 2 φορές το Κύπελλο Αγγλίας και μία φορά το Τσάριτι Σιλντ. 

Η Σάντερλαντ διατηρεί αντιπαλότητα με τη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, οι αναμετρήσεις των οποίων αποκαλούνται Τάιν-Γουέαρ ντέρμπι και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα της Αγγλίας. Η αντιπαλότητα της Σάντερλαντ και της Νιούκαστλ αντικατοπτρίζει τον, πέρα από το ποδόσφαιρο, παραδοσιακό ανταγωνισμό των γειτονικών πόλεων του Σάντερλαντ και του Νιούκαστλ που απέχουν λιγότερα από 20χλμ. Συγκεκριμένα, ήδη από τον 17ο αιώνα το Σάντερλαντ και το Νιούκαστλ, υπήρξαν σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα κατά τον Αγγλικό εμφύλιο πόλεμο όπου η διαμαρτυρία για τα προνόμια που είχαν οι έμποροι του μοναρχικού Νιούκαστλ, οδήγησαν στο να γίνει το Σάντερλαντ προπύργιο των κοινοβουλευτικών. Το επίσημο ψευδώνυμο της Σάντερλαντ είναι Μαύρες Γάτες αλλα και Ροκερίτες, Ελαφρά Ταξιαρχία και Ανθρακωρύχοι.

Δείτε το στο streetview

Επίσημη Ιστοσελίδα της ομάδας 

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia