ΣΤΑΔΙΟ ΣΕΝΤ ΜΕΡΙ - ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ - ΑΓΓΛΙΑ (ST. MERY'S STADIUM - SOUTHAMPTON - ENGLAND W1'23275 N50'54202)


Σεντ Μερι Σταντιουμ
Πόλη: Σαουθάμπτον
Χωρητικότητα: 32.505
Ομάδα: Σαουθάμπτον

Το στάδιο Σεντ Μέρι βρίσκεται στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδος, Σαουθάμπτον, από το 2001 και έχει χωρητικότητα 32.505 θεατές. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της νότιας Αγγλίας, πλην απ' αυτα του Λονδίνου.

Από τη δεκαετία του 1980, όταν η Σαουθάμπτον μπήκε σφήνα στις καλύτερες ομάδες του Αγγλικού πρωταθλήματος, όπως τη σεζόν 1983-84, που τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, υπήρξε ενδιαφέρον για ένα νέο στάδιο. Η αντικατάσταση του παλιού σταδίου σταδίου Ντελ ήταν αναπόφευκτη, λόγω της θέσης του, η οποία δεν του επέτρεπε κάποιου είδους επέκταση. Μετά από μια μακρά και ανεπιτυχή προσπάθεια οικοδόμησης νέου γηπέδου, το δημοτικό συμβούλιο προσέφερε στην ομάδα την ευκαιρία να χτίσει ένα νέο γήπεδο στο εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο φυσικού αερίου στην καρδιά της πόλης. Η κατασκευή του νέου γηπέδου ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2001, με κόστος εργασιών 32.000.000 £. Η ομάδα άρχισε να χρησιμοποιεί το νέο "Στάδιο Φίλων της Αγίας Μαρίνας", όπως ήταν το αρχικό ονομά του, σαν έδρα από τον Αύγουστο του 2001. Ο πρώτος αγώνας στο νέο γήπεδο έγινε στις 1 Αυγούστου του 2001 εναντίον της Εσπανιόλ, που βρήκε την Ισπανική ομάδα νικήτρια με σκορ 4-3. Το στάδιο Σεντ Μερι έχει 2 μεγάλες οθόνες, που είναι ορατές απ όλους τους θεατές του γηπέδου και 4 κερκίδες οι οποίες έχουν ονόματα από περιοχές του Σαουθάμπτον.

Το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στο Σεντ Μερι έγινε σε έναν αγώνα της Football League Championship, μεταξύ της Σαουθάμπτον και της Κόβεντρι Σίτι, στις 28 Απριλίου του 2012, όταν τον παρακολούθησαν 32.363 θεατές. Η χαμηλότερη προσέλευση έγινε σε έναν αγώνα της Σαουθάμπτον έναντι της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που παρακολούθησαν μόλις 13.257 θεατές. Στις 17 Μαρτίου του 2007, εξω απο το γήπεδο παρουσιάστηκε το άγαλμα του Τέντ Μπέιτς, προέδρου της λέσχης της Σαουθάμπτον, το οποίο κόστισε 102.000 £, αλλά υπήρξαν διαμάχες σχετικά με την οντότητα του αγάλματος, αφου αρκετοί πίστευαν οτι αυτό δεν έμοιαζε καθόλου τον Τεντ Μπέιτς. Έτσι το άγαλμα απομακρύνθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του και αντικαταστάθηκε στις 22 Μαρτίου του 2008. Η μεγαλύτερη νίκη της Σαουθάμπτον στο στάδιο Σεντ Μερι έγινε τον Οκτώβρη του 2014, έναντι της Σαντερλαντ με σκορ 8-0, ενώ η μεγαλύτερη ήττα έγινε τον Μάρτιο του 2005, όταν η Σαουθάμπτον έχασε απο την Ματσεστερ Γιουνάιτεντ με σκορ 0-4. Την Δευτέρα 1 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου του 2015 το Σεντ Μέρι φιλοξένησε ένα παιχνίδι, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο συνεχές παιχνίδι ποδοσφαίρου. Παίκτες της Σαουθάμπτον, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, έπαιζαν ποδόσφαιρο για 102 συνεχόμενες ώρες, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 101 ωρών!
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταδίου Σεντ Μέρι, μια ομάδα απο οπαδούς της Πόρτσμουθ, έθαψαν μια φανέλα της ομάδας τους στα θεμέλια του νέου γηπέδου. Αυτό έριξε μια κατάρα που προκάλεσε μια σειρά ηττών της Σαουθάμπτον, στο νέο γήπεδο, αρχομένης απο το πρώτο παιχνίδι. Αργότερα πραγματοποιήθηκε μια τελετή για να άρει την κατάρα ακριβώς πριν από την πρώτη νίκη της ομάδας στο Σεντ Μερι! Η Σαουθάμπτον έχει κερδίσει το FA Cup το 1976 και η καλύτερη θέση που έλαβε στο πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 1983-84, όταν τερμάτισε δεύτερη. Η ομάδα υποβιβάστηκε απο την Premier League την 15η Μαίου 2005, μετά απο 27 διαδοχικές σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Ο σύλλογος τελικά επέστρεψε στην Premier League τη σεζον 2012-13, μετά από 7 χρόνια απουσίας, λόγο της ήττας της Κόβεντρι με 4-0 την τελευταία αγωνιστική ημέρα, πράγμα που έδωσε αυτόματο προβιβασμό στη Σαουθάμπτον. Την σεζόν 2014-15 η ομάδα κατάφερε να αγωνιστεί στην Ευρώπη και το Europa League. Ο σύλλογος έχει το παρατσούκλι «Οι Αγίοι» από την ίδρυσή του, το 1885, λόγω της ιστορίας του ως η ομάδα ποδοσφαίρου της εκκλησίας. Ο παραδοσιακός αντίπαλος της Σαουθάμπτον είναι η Πόρτσμουθ, λόγω της κοντινής απόστασης αλλα και της ναυτικής ιστορίας των δύο πόλεων. Οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων, είναι γνωστοί και ως South Coast Derby.

Δείτε το στο street view

Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia